Mari Simmulson (1911-2000)

Född 1911 i Sankt Petersburg av estniska föräldrar. Hon fick sin utbildning vid den statliga konstfackskolan i Tallin till skulptör och keramiker. Därefter praktiserade hon på Arabia på 30-talet och verkade dessutom som lärare i ett antal år.

År 1944 kom hon till Sverige och fick omgående arbete hos Wilhelm Kåge på Gustavsbergs Studio. Hon hade uppmärksammade utställningar i slutet på 40-talet och togs 1949 emot med öppna armar av Upsala-Ekeby. Där blev hon raskt en av de mer markanta konstnärliga profilerna. "Ett annat färgstarkt kynne" som Upsala-Ekeby själv deklarerat. Från start utmärkte hon sig med sina figurer - balinesiskan som snabbt blev slutsåld i numererade exemplar och pojken (inte flickan) på sköldpaddan som tillverkades i många år. Mari hade med sig nitraterna till Ekeby, dvs saltpeterssyrans metallsalter vilka lösta i vatten, kan användas som keramisk målning, antingen under glasyren eller på obränd glasyr. Hennes produktion var mycket omfattande och varierande ända fram till 1972 då hon slutade sin anställning som en av de sista konstnärerna.

Mari har under sin tid hos UE tillverkat många originalföremål, dvs föremål framställda av henne själv, sinsemellan olika och personligen signerade. Det är också ofta som Mari har fått stå för hedersgåvor åt företag och organisationer. Hon har även gjort ett flertal offentliga utsmyckningar, exempelvis Luleå Kol, Uplandsbanken och Pharmacia. Liksom så många andra keramiker har Mari under sin produktiva tid även ägnat sig åt måleri.

Förutom för Upsala-Ekeby och Gustavsberg har också Mari arbetat för Deco i Helsingborg.

Mari Simmulson i ateljén

Tokyo

Märkning på unikt fat, här även med originaletikett

Unik figur placerad på Akademiska Sjukhuset i Uppsala

Vaser för Gefle Porslinsfabrik, Mari Simmulson

Etikett signering på Maris gods från Deco i Helsingborg

DECO Helsingborg, figur av Mari Simmulson

DECO Helsingborg, figurer av Mari Simmulson

DECO Helsingborg, fat av Mari Simmulson

/